Zdravé mäkké medovníčky

Autor: Dagmara Šprtková | 21.12.2017 o 14:11 | Karma článku: 6,35 | Prečítané:  2511x

K Vianociam tradične patrí maškrtenie a teda aj nešťastné priberanie. Čo tak maškrtiť zdravo? Napečte si výborné a mäkké medovníky bez tuku. Sú tak vynikajúce, že ich budete schovávať aj pred návštevou.

Medovníčky odpradávna patria k Vianociam. Medové pečivo je vzácnou potravinou. Je oveľa hodnotnejšie ako pečivo vyrobené z cukru. Je výživnejšie, stráviteľné a trvanlivejšie. Najlepšie je uskladňovať ho v plechových dózach v suchých a chladných miestnostiach, aby si uchovalo dobrú vôňu aj chuť, krehkosť i vláčnosť.Tak ho možno dlho uchovávať čerstvé, chutné a požívateľné. Konzervačnou látkou je v ňom med, ktorý nepodlieha biologickej skaze. Z historických rozprávaní je známe, že keď sa v medovnikárskej rodine narodilo dievča, zarobilo sa surové cesto do kamenných sudov. Keď sa potom dievča vydávalo, dostalo cesto ako veno. Bolo z ražnej múky, medu a vody, potom sa pridali vajíčka a koreniny. V sudoch tak zrelo 17 až 20 rokov.

V mojom recepte nie je potrebné, aby cesto stálo v chlade, môže sa hneď piecť a medovníčky po upečení sú hneď mäkké. No má to aj nevýhodu, takto sa môže veľmi rýchlo stať, že do Vianoc sa musia medovníčky piecť viackrát 

Moje tajné tipy:

  1. všetky sypké ingrediencie preosiať, aby sa odstránili hrubé častice a prevzdušnili suroviny
  2. múku pred použitím zohriať na radiatore
  3. používame nie čerstvú, ale aspoň 3 mesačnú múku
  4. medovníkové korenie – pomelieme si v mlynčeku na kávu fenikel, aníz, klinček, badián, vanilku, muškátový kvet

Potrebujeme

750 g špaldovej múky

35 g trstinového cukru

5 PL kvalitného medu

1 ČL sódy bikarbóny

1 ČL škorice

2 ČL citrónovej kôry

2 ČL medovníkového korenia

4 vajíčka + 1 na potretie

pekanové orechy

Postup:

Múku, sódu bikarbónu, škoricu, kôru a medovníkové korenie si preosejeme, všetko poriadne spolu premiešame a pridáme roztopený med a vajíčka izbovej teploty. Cesto dôkladne vymiesime. Ja som ho miesila vo veľkom hrnci, nakoľko je to bez masla veľmi náročné a lepšie sa mi tak uchytávalo. Hneď z neho môžeme vyrezať postavičky a piecť. Ideálne je vaľkať ho medzi papierom na pečenie a potravinovou fóliou, aby sa nelepilo na valček a nemuseli sme ho zbytočne múčiť. Cesto môžeme vaľkať na tenšie, nakoľko sa pekne nadýcha vďaka tomu, že sme pri výrobe cesta všetky sypké ingrediencie preosiali. Ak chceme medovníčky s orieškom vložím ho na postavičku pred pečením. Pečiem na 210 stupňov cca 6 minút. Vytiahnem z rúry, až teraz potriem rozšľahaným vajíčkom a dám ešte asi na 1 minútu piecť. Takto mám medovníčky aj nadýchané aj lesklé  

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Slovensko pripomína jeden veľký kontajner na odpad

Niektorí si tu žijú ako prasce v žite. A niektorí len ako prasce.

KOMENTÁRE

Vlak obsadený smerákmi idúci do stanice Ničota zrýchlil

Môže sa stať, že veľká občianska energia prítomná na námestiach vyprchá.


Už ste čítali?